Czym zastąpić jajko

0
41
czym zastąpić jajko

Weganizm jest dietą i podejściem żywieniowym, a może raczej stylem życia, niezwykle restrykcyjnym na pierwszy rzut oka. Wiele osób nieprzychylnym wzrokiem patrzy na niejedzenie mięsa, a wykluczenie z jadłospisu nabiału i wszelkich innych produktów mających jakikolwiek związek ze zwierzętami wiąże się czasami po prostu z niedowierzaniem. Jednakże jest to rozwiązanie jak najbardziej zdrowe i możliwe, z czego wiele osób jeszcze nie zdaje sobie sprawy. Bagatelizując możliwość takiego trybu życia odbiera też otwartość na świat, bo często stanowi wyraz pogardy dla inności. W każdym razie weganie świetnie radzą sobie bez mięsa, nabiału i innych, dlatego też są zdrowi i świadomi tego, co robią.

Wiele jest jednak przepisów, z których ciężko zrezygnować, szczególnie jeśli kojarzą się ze szczęśliwym dzieciństwem, które chcielibyśmy zapewnić naszym własnym dzieciom, które również chcemy wychować w duchu weganizmu.

Czym zastąpić jajko?

jajka

Da się połączyć te rzeczy, bo nauka idzie do przodu, a ilość powstających z dnia na dzień przepisów wegańskich rośnie w zastraszającym tempie – czasami wystarczy po prostu wpisać hasło w google, aby rozwiązać swój mniejszy lub większy kulinarny problem.
Zacznijmy więc od jajek. Jeśli weganin nie jest w stanie powstrzymać się przed pieczeniem to doskonale zdaje sobie sprawę, że do większość ciast jest potrzebne jajko. Nie mniej, nie więcej niż tradycyjne, kurze jajko. I jak to ominąć? Jest kilka skutecznych sposobów i to nie jest żaden żart. Zwolennicy takiego trybu życia mogą się przestawić na kilka możliwości.
Ciecierzyca. A właściwie jedynie woda z puszki zakonserwowanej cieciorki, która doskonale się ubija, tworząc sztywną pianę, która do złudzenia przypomina tą z białek. Nie ma żółtek?

Nie szkodzi! Tradycyjne biszkopty mogą powstawać tylko przy użyciu białek, to żadna nowość! Jedna puszka da nam objętość dwóch kurzych białek.
Chia. Tak, nasiona szałwii doskonale nadają się jako zamiennik jajka. Jedno jajko z tradycyjnego przepisu zastępujemy jedną łyżką nasion i trzema łyżkami wody. Gotowe!
Len. Siemię lniane przygotowuje się tak samo, jak chia. Jedną łyżkę nasion zalewamy trzema łyżkami gorącej wody, czekamy chwilę i otrzymujemy odpowiednik objętościowy jednego, kurzego jajka.

Awokado. Jeśli nie mamy ochoty ubijać wody, jak w przypadkach podanych przed chwilą, to z przyjemnością wykorzystamy awokado. Dzięki konsystencji przypominającej po zmiksowaniu krem, świetnie łączy ze sobą różne składniki, dzięki czemu stanowi idealny dodatek do wielu ciast.
Banany będą stanowiły coś podobnego do awokado, jednakże nadadzą ciastom niepowtarzalnego, jedynego w swoim rodzaju aromatu, który na zawsze pozostanie w pamięci prawdziwych fanów słodkości. Warto z tego skorzystać będąc weganinem. Niebo w gębie!

awokado

Ocet i soda…. tak. To połączenie dwóch nieśmiertelnych, domowych składników nadaje się nie tylko do sprzątania. Aby otrzymać objętość jednego kurzego jajka połączmy ze sobą 3/4 łyżeczki sody z łyżeczką octu. Doskonałe spulchnienie w przypadku, gdy tworzymy pieczone ciasto, a nie takie gotowe na zimno! To ważne.
Decydując się na któryś z powyższych składników możemy mieć pewność, że ciasto się uda. Oczywiście warto dobrać taki składnik, który będzie nam odpowiadał smakowo, jeśli jednak zależy nam na uniwersalności, to z powodzeniem możemy użyć lnu, który subiektywnie rzecz biorąc jest po prostu bez smaku i będzie pasował do wszystkiego.

Decydując się na bycie weganinem trzeba bardzo rozsądnie i ze spokojem podchodzić do swojej codziennej diety, aby niczego w niej nie zabrakło. Długoterminowe braki mogą się wiązać z dużymi problemami zdrowotnymi, ale jeśli będziemy pamiętać o zachowaniu zdrowego rozsądku i o różnorodności na co dzień, to niedożywienie nam nie grozi, bo bogactwo natury daje nam ogromne codzienne możliwości.

Weganizm jest nie tylko zdrowy, ale również wyzwalający. Dzięki niemu otwierają się przed nami ogromne ilości nowych rozwiązań kulinarnych, których wcześniej nie bylibyśmy w stanie zobaczyć, bo nie byłyby nam zwyczajnie potrzebne,

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here