Czy ryż ma gluten

0
135
czy ryż ma gluten

Ryż jest z nami od tysięcy lat. Początkowo uprawiany był na dalekim wschodzie, dziś jest już znanym i cenionym produktem na całym świecie. Na rynku możemy zauważyć bardzo wiele rodzajów ryżu. Ze względu na jego długość występują: ryż krótkoziarnisty (np. perłowy), ryż średnioziarnisty (np. vialone, loto), ryż długoziarnisty (jaśminowy, basmati). Ze względu na stopień oczyszczenia i przetworzenia bez względu na odmianę: ryż brązowy, ryż biały i ryż paraboliczny. Ponadto dostępny jest również ryż dzik. Wywodzi się on jednak z Ameryki Północnej i nie jest rodzajem ryżu siewnego.

Ryż jest świetnym źródłem węglowodanów. Z tego względu bardzo często jest stosowany w różnego rodzaju żywieniu dietetycznym. Dzięki obecności błonnika pokarmowego ryż wpływa korzystnie na funkcjonowanie jelit oraz zwiększa i wydłuża uczucie sytości po posiłku. Ryż jest również źródłem witamin z grupy B, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.

Ryż w kuchni możemy wykorzystać na bardzo wiele sposobów. Sushi, risotto, zapiekanki to tylko nieliczne przykłady. Możemy stosować go również jako dodatek do zup, dań mięsnych, dań wegetariańskich, a nawet i do deserów. Jak zatem odpowiednio przygotować ryż? Opłukane ziarno wrzuca się do gotującej, której powinno być ok. 2 razy więcej niż ryżu. W trakcie gotowania należy przemieszać w celu uniknięcia przypalenia.
Coraz większa moda na gluten każe nam się zastanawiać, w jakich produktach on występuję, a w jakich nie. Wiele produktów w przypadku braku glutenu są odpowiednio oznaczone co ułatwia zakupy, szczególnie osobom chorym na celiakie. Symbolem tym jest przekreślony kłos na białym tle w zielonym okręgu. Co w przypadku gdy gluten jest obecny w danym produkcie? W opisie produktu na opakowaniu jest zwykle zdanie „może zawierać…” i wymienione są produkty najbardziej uczulające takie jak np. soja, jaja, orzechy i wspomniany wcześniej gluten.

ryż makaron ziemniaki

A czym tak naprawdę jest gluten?

Jest niczym innym jak białkiem występującym głównie w pszenicy, ale także w innych zbożach np. życie i jęczmieniu. To właśnie dzięki niemu ciasto daje się rozwałkować, a makaron podczas gotowania zachowuje swoją formę.
Czy gluten faktycznie jest szkodliwy? Jest tyle samo zwolenników co i przeciwników glutenu. Każdy jednak powinien słuchać swojego organizmu i reakcji na gluten. Jeżeli nie ma żadnych nieprzyjemnych skutków po spożyciu to nie ma sensu z niego rezygnować. W przypadku gdy takowe się pojawiają należałoby się skonsultować z dietetykiem który powinien zlecić odpowiednie badania pod tym kątem.

Ale czy ryż ma gluten? Ryż naturalnie jest produktem bezglutenowym. Nie powinno to jednak uśpić naszej czujności bowiem może on mieć śladowe ilości glutenu ze względu na przechowywanie go z produktami glutenowymi. Dzieje się tak nie tylko z ryżem. Wielkie koncerny produkują tak wiele różnorodnych produktów, że nie trudno o zanieczyszczenie glutenem produktów z natury wolnych od glutenu. Nawet bezpośredni kontakt nie jest konieczny, aby doszło do „skażenia”. Wystarczy, że na tej samej taśmie znajdą się otręby, a następnie ryż i to w zupełności wystarczy. Dlatego też produkty bezglutenowe bardzo często są droższe, ponieważ wymagają odpowiednich warunków produkcji, przechowywania i wiele innych. Opis produktu na opakowaniu powinien jednak rozwiać nasze wszelkie wątpliwości.

ryż
Czy możemy zatem pozbyć się glutenu samemu w łatwy i prosty sposób? Wydawać by się mogło, że zwykłe wypłukanie ryżu przed gotowaniem powinno załatwić sprawę. Jeśli nie chorujemy na nietolerancję glutenu taki sposób wystarczy, osoby z celiakią powinny jednak zaopatrywać się w ryż z wyraźna informacją o braku obecności glutenu. Podobnie sprawa się ma z produktami ryżopochodnymi np. wafle ryżowe, komosa ryżowa, otręby ryżowe, makaron ryżowy. Jeśli nie ma podanej wyraźnej informacji, że produkty jest bezglutenowy powinniśmy go traktować jako produkt glutenowy.
Podsumowując, ryż jak najbardziej powinien systematycznie pojawiać się na naszych stołach. Jedynym mankamentem jest obecność glutenu, którą można bezproblemowo określić.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here