Czy dynię można mrozić?

0
464
czy dynię można mrozić

Polacy kochają dynię i potrawy, które można z niej wykonać. Wiele osób w okresie jesiennym nie wyobraża sobie swojego stołu bez pysznej, gorącej zupy z dyni, pachnącego ciasta dyniowego czy chipsów o smaku dyniowym. Wiele osób chciałoby ten czas przedłużyć i móc przyrządzać potrawy z dyni – nie tylko w okresie jesiennym. I tu pojawia się pytanie: czy dynię można mrozić? Jak to zrobić, by nie straciła swoich cennych właściwości odżywczych i walorów smakowych? Podpowiadamy poniżej.

1. Czy dynię można mrozić?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: tak. Dynię bez problemu można mrozić. Wiele osób prowadzących blogi kulinarne oraz pasjonatów zdrowego odżywiania zachęca, by korzystać z tego rozwiązania i cieszyć się smakiem dyni, kiedy tylko ma się na to ochotę. Trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić, by nie straciła ono wszystkiego tego, co ma w sobie najlepsze. Ponadto, w jakiej formie najlepiej zamrozić dynię? Jak długo można taki zamrożony produkt przechowywać?

2. Dynia w kawałkach

Jednym ze sposobów mrożenia dyni, jest jej najprostsza postać. Oczyszczoną ze skóry i pestek dynię można pokroić na mniejsze kawałki (kostki w wielkości lodu) i umieścić w szklanym/plastikowym pojemniczku przeznaczonym do zamrażarki. Można również tak przygotowaną dynię zamrozić w specjalnych woreczkach. Osoby ceniące bardziej ekologiczne rozwiązania dynię w kawałkach umieszczają w słoiczkach delikatnie zakręconych i w taki sposób ją mrożą. W dowolnym czasie można ją wyciągnąć (odmrożenie jej zajmie około kilka godzin) i użyć do zupy – kremu z dyni, dodać do sosu dyniowego czy ciasta. Taką dynię można również zmielić i zrobić z niej smakowite ciasto dyniowe, które jest prawdziwym hitem na wielu blogach kulinarnych.

ciasto z dyni

3. Gotowe dania

Wielu fanów potraw z dyni preferuje mrożenie dyni już w formie gotowych produktów. Zamrożony krem z dyni w pojemniczku plastikowym będzie idealny na obiad, gdy nie chce się gotować. Ponadto zamrozić można również inne potrawy z dyni jak np.: kotlety z dyni, sosy z dyni, zapiekanki dyniowe, gulasz z dyni a nawet gotowe ciasto dyniowe. Każdą z powyższych potraw można przechowywać w lodówce nawet do pół roku.

4. Jak najlepiej odmrozić dynię?

Zdecydowanie warto postawić na to, by dynia odmroziła się sama. Po wyciągnięciu z zamrażalnika pozostawić dynię w kawałkach lub gotową potrawę na blacie w kuchni i odczekać kilka godzin, aż uzyska ona temperaturę pokojową. Nie poleca się zdecydowanie używania mikrofalówek czy szybkiego odmrażania w piekarniku lub patelni potraw – często taki sposób doprowadza do tego, że dynia traci swój smak i konsystencję.

5. Czy warto korzystać z mrożonej dyni?

Dynia to warzywo, które jest bogate w wiele cennych substancji oraz bez problemu można z niej zrobić wiele potraw na słono, ostro i słodko. W sezonie iście dyniowym, gdy sklepowe półki wręcz uginają się od jej ciężaru – warto sięgać po nią i wykorzystywać do wielu dań. W tym samym czasie warto również zrobić zapasy i zamrozić ją na te miesiące, gdy niestety nie będzie już jej w sklepach.

dynia

Zdecydowanie lepsza (i zdrowsza) jest dynia przygotowana samodzielnie niż korzystanie z tych zamrożonych produktów, które oferuje wiele producentów mrożonek. Domowa dynia nie zawiera bowiem żadnych ulepszaczy i konserwantów. Podobnie jest z gotowymi potrawami.

Jak wynika z powyższego, warto korzystać z takiego sposobu przechowywania dyni na wiele miesięcy. Mrożenie dyni, czy to w formie najprostszych surowych kawałków, czy też w formie gotowych ju potraw – to idealny sposób, by cieszyć się jej smakiem kiedy tylko mamy na nią ochotę. Dodatkowo, jest to warzywo bardzo zdrowie i tanie. Wielu dietetyków poleca dynie szczególnie dzieciom, jak i osobom będących na dietach.

Z dyni można przygotować wiele, pysznych i wyjątkowych potraw, które zachwycą domowników: od kremów, kotletów, makaronów, zapiekanek po koktajle i ciasta. W każdym sezonie jesiennym, warto przygotować sobie choć kilka woreczków surowej dyni (najlepiej kilka jej odmian) i zamrozić ją na najbliższe kila miesięcy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here