Prowadzenie biznesu gastronomicznego wymaga wielotorowego myślenia. Należy nie tylko zadbać o komfortowe warunki do rozwoju biznesu, ale również zaopatrzyć się w różnego rodzaju tani i dobry sprzęt gastronomiczny. To dzięki poszczególnym akcesoriom, urządzeniom i maszynom biznes jedzeniowy może skutecznie świadczyć usługi dla swoich klientów. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym restauratorem, czy dopiero zaczynasz swoją gastronomiczną przygodę, wybór właściwego sprzętu ma ogromne znaczenie dla efektywności i sukcesu biznesu. Jeśli zastanawiasz, w jakich miejscach warto się rozejrzeć, to mamy na to odpowiedź. W przygotowanym przez nas artykule omówimy trzy główne sposoby na zaopatrzenie restauracji – zapraszamy!
Miejsca, które warto wziąć pod uwagę podczas wybierania sprzętu do gastro
Ciekawym sposobem na rekonesans może być korzystanie z aukcji i rynku wtórnego. Wiele restauracji decyduje się na zakup używanych urządzeń, co pozwala na oszczędność znacznych środków finansowych. To szczególnie ważne w przypadku firm, które decydują się na inwestycję jak najmniejszym nakładem finansowym. Minusem takiego rozwiązania jest konieczność poświęcenia czasu w celu naocznej weryfikacji jakości sprzętu. Może się zdarzyć, że zdjęcia aukcyjne nie oddadzą prawdziwego stanu sprzętu gastronomicznego. Stąd też, dla osób preferujących mniejsze ryzyko, zaleca się współpracę z dostawcami branżowymi albo nabycie sprzętów na tzw. własną rękę. Wybierając dostawcę, warto zwrócić uwagę na ich doświadczenie, referencje oraz dostępny w danym momencie asortyment. Nie zawsze wszystkie rozwiązania będą nam pasować, dlatego może minąć nieco czasu, zanim zdecydujemy się na odpowiedni wybór. Przemyślana współpraca z profesjonalnym dostawcą pozwoli Ci – bardzo często – na uzyskanie dostępu do najnowocześniejszych technologii gastronomicznych.
Maszyny i urządzenia, które są niezbędne we współczesnej gastronomii
Wykorzystuje się różnego typu urządzenia, w zależności od specyfikacji działalności w branży jedzeniowej. Mogą być to różnego rodzaju maszyny do gotowania, urządzenia chłodnicze, piece konwekcyjne, roboty kuchenne, krajalnice, ekspresy kawowe czy urządzenia to tworzenia lodów. Coraz częściej inwestuje się także w nieco zapomniane, ale niezwykle efektowne sprzęty. Maszyna do waty cukrowej w restauracji to nie tylko dodatkowy sprzęt, ale także element, który może przyciągnąć uwagę klientów. Szczególnie dotyczy to najmłodszej grupy wiekowej konsumentów. Przekonani efektywnym wyglądem maszyny i unoszącym się zapachem topionego cukru chętnie zaopatrzą się w sprzedawany produkt.